Spectaculaire metamorfose voor Johan Verstreken dankzij Esthetic Airlines

Haartransplantatie • Ooglidcorrectie

“Ik word nu 10 jaar jonger geschat, zelfs mijn kapper is onder de indruk van mijn nieuwe haarlijn”

Medische ingrepen in het buitenland zijn populair. Dat heeft ook gewezen radio- en tv-presentator Johan Verstreken (56) aan den lijve ondervonden. “In Turkije kun je voor een prikje cosmetische ingrepen laten uitvoeren. Ik heb nu niet alleen meer haar, maar ook meer zelfvertrouwen”, glundert hij.

In december trakteerde je jezelf op een plastische chirurgievakantie.
“Een haartransplantatie, ooglidcorrectie onder & boven én een citytrip in Istanbul combineren was een buitenkans die ik niet kon laten liggen. Eerst wilde ik dit potje gedekt houden, zoals de meeste BV’s die een cosmetische ingreep laten uitvoeren, doen. Ik ken genoeg zangers en presentatrices die hun schoonheidsoperaties uit de schijnwerpers willen houden. Maar ach… al die geheimdoenerij… waar is dat voor nodig? Ik ben ook ongelofelijk fier op het resultaat. Zelfs mijn eigen moeder herkende mij eerst niet meer.”

Johan Verstreken in TV Familie
Johan Verstreken in TV Familie

Voor je haartransplantatie deed je een beroep op de diensten van zanger Ivann Vermeer van Esthetic Airlines.
“Ivann liet enkele jaren geleden zelf een haartransplantatie uitvoeren in Turkije en is nu zaakvoerder van Esthetic Airlines. Hij verstrekt advies voor mensen die nieuwe tanden of een haartransplantatie willen combineren met een all-invakantie. BV’s als Nicolas Liébart van De Pfaffs, zanger/presentator Filip D’Haeze en topchef Wout Bru beschikken dankzij Ivann nu over een weelderige haardos.”

Heb je ooit complexen gehad over je kale plekken?
“Toen ik nog omroeper was en ‘De Muziekdoos’ presenteerde, wist ik dat met behulp van de kapsters op de VRT goed te verbergen. Toen ik mijn vrienden vertelde dat ik mijn haar zou laten transplanteren, om een vollere haardos te bekomen, schrokken er een aantal. ‘Jij hebt dat toch niet nodig?!’, klonk het dan. Maar pas wanneer ik mijn haar naar achteren deed, vielen mijn kale kruin en inhammen op. Ik leek wel Mickey Mousse!”

Hoe gaat zo’n haartransplantatie in zijn werk?
“Eerst wordt je haar kort geschoren en bepaald waar de nieuwe haarlijn komt. Vervolgens worden de haarzakjes één voor één van het donorgebied, in de nek, naar het ontvangstgebied geplaatst. De eerste vier weken na een ingreep moet je zonlicht en zweten vermijden. Nadat de korstjes verdwenen zijn, mag je opnieuw een pet dragen of gel gebruiken.”

Is een haartransplantatie pijnlijk?”
Een haartransplantatie is een langdurige operatie die niet onder volledige narcose plaatsvindt. Ikzelf vind de verdoving niet pijnlijk. Maar dat komt omdat met het klimmen der jaren mijn pijngrens opgekrikt is. Eigenlijk is het nog het best te vergelijken met een verdoving bij de tandarts. De eerste prikjes voel je het meest, daarna gaat het steeds beter. Tijdens de ingreep heb ik ook gelachen. Zo heb ik voor een doos Belgische chocolade met één de Turkse artsen gewed dat ík ouder was dan háár. De weddenschap heb ik gewonnen én ik heb mijn chocolade gekregen, hé.” (lacht)

Ben je tevreden met het resultaat?
“Nog geen beetje. Een week na de ingreep in Istanbul had ik een feestje bij vrienden. En behalve dat ik kort haar had, was er niemand wat opgevallen. Wel kreeg ik opvallend vaak te horen dat ik er goed of uitgerust uitzag. Om eerlijk te zijn, vind ik voor de spiegel staan nu minder erg, omdat mijn kale plekken verdwenen zijn. Zelfs mijn kapper is onder de indruk van mijn nieuwe haarlijn. Hij is ook blij dat er met mijn kapsel nu veel meer mogelijkheden zijn in vergelijking met toen ik nog kalend was.”

Johan Verstreken voor, tijdens en na
Johan Verstreken voor, tijdens en na

Zit er een addertje onder het gras?
“Getransplanteerd haar valt eerst opnieuw uit voor het begint te groeien. Pas na een half jaar komt het eindresultaat in zicht. Maar amper enkele weken na de operatie was ik al aangenaam verrast. Geïnspireerd door mijn jeugdige look is een vriend van mij inmiddels ook al naar Turkije geweest voor een haartransplantatie. Zijn huisdokter had hem eerst een haarkliniek in Nederland aanbevolen, maar dat was het zesdubbele van de prijs.”

Is een haartransplantatie duur?
“Voor de prijs moet je het zeker niet laten. Reken, exclusief vlucht en hotel, op zo’n 1.700 euro, afhankelijk van je wensen. Een ooglidcorrectie boven en onder kost een slordige 1.400 euro voor beide ogen.”

In jouw mediaperiode werd jij geprezen om jouw mooie blik. Het leverde jou zelfs de bijnaam ‘Bambi’ op. Waarom dan toch ook een oogoperatie?
“Drie jaar geleden liet VTM-nieuwsanker Dany Verstraeten een ooglidcorrectie uitvoeren. Het resultaat oogde spectaculair en heeft mij aan het denken gezet. Eigenlijk was het niet de bedoeling om ook mijn ogen te liften, maar ik was nu toch in Turkije… Als ik nu ’s morgens opsta, heb ik tenminste geen twee zakken meer onder mijn ogen.”

Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken, klinkt het. Was je bang voor de operaties?
“Je hoort en ziet veel horrorverhalen. Maar een succesvolle ingreep begint bij een goede dokter. Zo ben ik in die Turkse privékliniek aan de praat geraakt met een dame die in België een plastische ingreep ondergaan had die niet goed gelukt was. Turkse specialisten hebben dit moeten rechtzetten. De dokters in België gaan het niet graag horen, maar als bekende Vlaming word je in een Turks ziekenhuis tenminste niet om de vijf minuten aangesproken voor een selfie. Hoewel het wettelijk verboden is, wil iedere dokter en verpleegster in Vlaanderen — tot de stagiair toe — met mij op de foto. In Turkije zijn cosmetische ingrepen bovendien de normaalste zaak van de wereld. Op de luchthaven zie je bij wijze van spreken meer mensen mét een drukband tegen de zwelling op hun hoofd dan zónder.”

Begrijp je dat sommige mannen een haartransplantatie in het buitenland riskant vinden?
“Ik wil Belgische dokters niet tegen de borst stoten, maar ik zou zelf nóóit een haartransplantatie in België of Nederland laten uitvoeren. Dat is mijn persoonlijke mening, gestoeld op het feit dat sommige landen nu eenmaal beter zijn in bepaalde dingen. Dat is met eten of drinken ook zo. Er zijn wel een aantal privéklinieken in België die ook haartransplantaties uitvoeren, maar ze zijn er zelden in gespecialiseerd. Én ze zijn een pak duurder. In de Turkse klinieken zijn haartransplantaties dagelijkse kost. Mijn eigen huisarts bijvoorbeeld gaat voor cosmetische ingrepen aan zijn tanden ook naar het buitenland. De frieten zijn in ons land misschien beter, maar de dokters zijn in Turkije minstens even goed – zo niet beter.”

Ben jij ijdel?
“Je kunt natuurlijk niet eeuwig jong blijven. Maar als je mentaal jonger bent dan je er uitziet, vind ik het niet erg om wat te knippen en plakken. Sinds ik moeder natuur een handje geholpen heb, word ik 10 jaar jonger geschat. Dat geeft wel een goed gevoel.”

Zou jij Esthetic Airlines aanbevelen aan wie een haartransplantatie overweegt?
“Absoluut. Iedereen die me op straat aanspreekt over mijn haartransplantatie, heb ik al doorverwezen. Ivann Vermeer van Esthetic Airlines weet waarover hij spreekt. Én hij is eerlijk over de prijzen en mogelijkheden. Als er iets te hoog gegrepen is, zal hij onmiddellijk open kaart spelen. Dat recht door zee zijn schept realistische verwachtingen én voorkomt teleurstelling achteraf. Ivann weet ook het antwoord op alle vragen die je maar hebt over haartransplantatie. Blijf er niet meer rondlopen, zou ik zeggen. Ook de persoonlijke, Nederlandstalige begeleiding in Istanbul zorgt ervoor dat je een antwoord op je vraag krijgt nog voor je ze gesteld hebt. Van de luchthaven tot de kliniek: je staat er nooit alleen voor. Ook fijn is dat je nooit het gevoel hebt dat je in een ziekenhuis bent. De sfeer is er erg ongedwongen, alsof je op vakantie bent. De begeleiding is goed, de service is goed, de ingreep is van wereldklasse, net als de voorzorg & nazorg.”

Is kaalheid bij mannen nog steeds een taboe?
“Een haartransplantatie laten uitvoeren is vandaag de dag niks meer om beschaamd over te zijn. Vroeger was dat misschien een taboe. Als ik dat twintig jaar geleden had laten uitvoeren, had ik dat wellicht geheim gehouden. Maar nu schreeuw ik het van de daken, omdat ik andere mannen die niet tevreden zijn over hun kalende haargrens een duwtje in de rug wil geven. Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf uitmaken of ie gelukkiger wordt van een haartransplantatie of niet. De eerste stap zetten — een afspraak maken — is de moeilijkste. Maar daar kun je best niet te lang mee wachten. Niet iedereen beschikt immers over voldoende of kwalitatief donorhaar. Gelukkig is dat door een specialist snel en eenvoudig vast te stellen. Mijn advies is dus om vandaag nog de eerste stap in de goede richting te zetten. Een geslaagde ingreep begint immers bij je goed te laten informeren…”

Contacteer ons

- begeleidend expert in esthetische ingrepen in Turkije

Tel.

Adres

 
Afspraak ook mogelijk in België, op de locaties Antwerpen en Bilzen.